Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

Een patchpaneel afmonteren, hoe werkt dat?

Een patchpaneel afmonteren, hoe werkt dat?

Een patchpaneel is eenvoudig te monteren in een serverkast of patchkast en wordt veelal gebruikt voor het aansluiten van diverse telefoon- en netwerkverbindingen. Door een patchpaneel te gebruiken zorgt u voor overzicht en structuur in uw netwerkbekabeling. Maar hoe moet een UTP of FTP kabel op een patchpaneel gemonteerd worden? In dit blog leggen wij het uit.

Een patchpaneel aansluiten in een serverkast of patchkast is eenvoudig en wordt veelal gebruikt voor het aansluiten van diverse telefoon- en netwerkverbindingen. Door een patchpaneel aan te sluiten, zorgt u voor overzicht en structuur in uw netwerkbekabeling. Maar hoe moet een UTP of FTP kabel op een patchpaneel gemonteerd worden? In dit blog leggen wij het uit.

Zorg ervoor dat de kabelbos is gecodeerd en op gelijke lengte is afgeknipt. Let hierbij wel op dat u de codering niet weg knipt. Maak een kabelbos van 24 kabels, hetzelfde aantal dat u op één 24-poorts patchpaneel afmonteerd. Bundel deze middels klittenband. Wanneer u bovenstaande stappen heeft doorlopen kunt u overgaan tot het afmonteren van de patchpanelen.

Kabels op een UTP patch paneel monteren, hoe doe ik dat?

Om een kabel op een UTP patch paneel te monteren, stript u eerst de kabel circa 6 cm met de kabelstripper en verwijdert u eventueel het nylon draad.

Draadstripper Gestripte kabel

Voor het patchen van een datanetwerk kunt u kiezen voor de TIA568 A of B standaard op uw patchpaneel. Kiest u aan de ene zijde van de kabel voor de in Europa gebruikelijke "B" standaard, dan dient u dit aan de andere zijde ook te doen.

B-standaard patchpaneel

Kiest u aan de ene zijde van de kabel voor montage conform de "B" standaard, (welke in Europa doorgaans wordt toegepast) dan dient u dit aan de andere zijde ook te doen. Leg vervolgens de aderparen op de juiste volgorde. en zorg ervoor dat wanneer u de aderparen klemt in de sleuven, u deze zo minimaal mogelijk onttwist.

Kies A of B standaard op patachpaneel

Draai de overlengte van de aders aan de kant waar deze door de dogger worden afgesneden in elkaar. Zo voorkomt u dat alle aderparen los op de grond vallen, waardoor u netter kunt werken.

Draai de overlengte van de aders in elkaar

Vervolgens werken we het paneel af met de doggertang/punchdowntool/LSA tang

Punch down tool Patchpaneel afwerken

De kabelbos kan op twee manieren worden gebundeld.

Methode 1

U fixeert elke utp kabel middel tiewraps aan de bijgeleverde kabelbeugel.

Kabels bevestigen

Methode 2

U bundelt alle utp kabels naar links of rechts. Bij deze methode dient u er goed op te letten dat u voldoende overlengte aan de utp kabels laat. Start aan de rechter zijde met afmonteren en werk hierbij naar links, zorg ervoor dat de nieuwe kabels de reeds afgemonteerde kabels overlappen.

Kabels bundelen Kabels bundelen met behulp van een tie wrap

Hoe patch ik kabels op een STP/FTP patchpaneel?

Wilt u een ander patchpaneel aansluiten dan een UTP uitvoering? Bekijk dan hier ons gehele assortiment 19 inch patchpanelen.

 

Strip de eerste kabel circa 6 cm met de kabelstripper en vouw het aluminium folie terug. Verwijder vervolgens het plastic folie indien aanwezig en draai de aardedraad om het terug gevouwen aluminium folie.

FTP kabel

STP en FTP panelen zijn voorzien van LSA strips, daarom dient u deze af te monteren met een LSA tang .

LSA Tool

Wanneer u het STP of FTP paneel voor u heeft liggen met de patchpoorten van u af dient u eerst de beschermkap te demonteren. Draai hiervoor de schroeven los. Demonteer ook vast de kabelklem.

Demonteer de beschermkap Demonteer de kabelklem

Leg de kabel met het gedeelte waar u de aardedraad omheen heeft gekruld onder de kabelklem en schroef deze vast. Verwijder het overtollige aluminium folie.

De kabel vastzetten

Leg de aderparen op de juiste volgorde en kies de "A" of "B" standaard. Zorg ervoor dat wanneer u de aderparen klemt in de sleuven, u deze zo minimaal mogelijk onttwist. Monteer vervolgens de bekabeling af middels de LSA tool, let er hierbij op dat u de LSA tool op de juiste wijze op de strip zet. Doet u dit verkeerd om, dan zal de schaar de aders aan de verkeerde kant van de kabel afknippen. Zet vervolgens de kabels middels tiewraps vast en schroef de afdekkap weer terug. Indien wenselijk kunt u de aardedraad monteren aan een aardpunt in de patchkast.

De kabel afwerken Afgewerkte patchpaneel
Opmerkingen
Kristiaan van Tetering 2019-08-06 19:57:27
Klopt het dat als je kant van de kabel ''aard'' die op het patchpaneel wordt aangesloten de andere kant niet geaard hoeft te worden? Hiermee bedoel ik de kant die uitkomt in de wandcontactdoos? En wat doe je dan met de aardedraad aan die kant?
Baer 2019-08-08 08:07:29
Beste, Op zowel het patchpaneel en de de wandcontactdoos moet de aarde worden aangesloten. Vanaf de wandcontactdoos naar uw device is dit in eerste instantie niet nodig. Ik hoop u zo voldoende te hebben geinformeerd. Baer| DS-IT
Andy 2020-08-10 17:00:09
Ik heb onlangs een cat6a 24 port patchpanel aangekocht, en daarop al mijn 24 kabels (cat7) op aangesloten. Aan de andere kant heb ik 23 wandcontactdozen aangesloten en deze werken allemaal. Nu moet ik echter op 1 kabel een male rj45 conector opzetten. Ik heb deze de 1ste maal gewoon gemonteerd zoals ik alle conectoren doe, maar bij het testen met een lantester werkte deze niet. Ik veronderstel dat ik kabels moet omwisselen omdat op het patchpanneel de kabels gewoon per kleur liggen (op patch wit/oranje-oranje-wit/groen-groen-wit/bruin-bruin-wit/blauw-blauw), maar nu weet ik dusq niet hoe ik dat op die connector moet leggen.