Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
  • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
  • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
  • ✔ Professioneel Advies
  • Whitelabel verzenden

Classificaties kabels op rol

Classificaties kabels op rol

De nieuwe Europese norm EN 50575 voor brandgedrag kabels is sinds 1 juli 2017 verplicht gesteld. Het doel van deze norm is het risico op brand te verminderen. Bij professionele bekabeling wordt een CPR classificatie meegeleverd. CPR staat voor Construction Products Regulation. Door deze universele classificatie aan professionele installatiekabels toe te voegen kan de kwaliteit van de bekabeling beter gewaarborgd worden. Wat de classificatie precies inhoud leggen we graag uit.

De nieuwe Europese norm EN 50575 voor brandgedrag kabels is sinds 1 juli 2017 verplicht gesteld. Het doel van deze norm is het risico op brand te verminderen. Bij professionele bekabeling wordt een CPR classificatie meegeleverd. CPR staat voor Construction Products Regulation. Door deze universele classificatie aan professionele installatiekabels toe te voegen kan de kwaliteit van de bekabeling beter gewaarborgd worden. Wat de classificatie precies inhoud leggen we graag uit.

Wat is CPR?

CPR is een Europese verordening die ervoor zorgt dat er eenduidige eisen worden gesteld aan de belangrijkste eigenschappen en prestaties waaraan bouwproducten moeten voldoen. In Nederland is hiervoor de NEN8012 opgesteld. Professionele bekabeling welke gebruikt wordt bij installaties in onder andere gebouwen, worden beoordeeld op hun brandgedrag en vallen op dit vlak onder de CPR. Tegenwoordig wordt professionele bekabeling daarom ook geclassificeerd in verschillende brandklassen.

De classificatie wordt aangeduid aan de hand van de reactie die de kabel geeft op brand. Hiervoor wordt de kabel beoordeeld op onder andere de brandvoortplanting, warmteafgifte, rookontwikkeling, vallende deeltjes en de zuurgraad van de kabel. Door de classificatie hiervoor te gebruikten wordt het eenvoudiger om de juiste kabel bij de betreffende gebouwtype te kiezen.

De verschillende classificaties met de daarbij behorende eigenschappen zijn:

Brandbijdrage kabels op rol


De Nederlandse norm NEN 8012

Aan de hand van de nieuwe Europese norm, EN 50575, is de nieuwe Nederlandse norm NEN 8012 opgesteld. Ook de NEN 8012 heeft als doel de gevolgschade van brand via elektrische leidingen te beperken. Gebruikers dienen in overeenstemming met NEN 8012 voor elke situatie de vereiste en meest geschikte producten kiezen. Aangezien de NEN 8012 de Nederlandse norm betreft is de kans groot dat men alleen te maken krijgt met deze norm. In de tabel hieronder treft men de vier classificaties en brandrisico's die zijn opgenomen in de NEN 8012:

Brandrisico kabels op rol  

Voorbeeld
Indien het risico bij brand zeer groot is, kiest men volgens de NEN8012 voor een B2ca kabel (brandrisico: Zeer groot).
Oftewel de kabel mag niet of nauwelijks bijdragen bij het verspreiden van brand, in de Europese norm EN 50575 wederom de B2ca kabel (brandbijdrage: heel beperkt).


DoP voor professionele bekabeling

Aangetoond dient te worden dat de geclassificeerde kabels voldoen aan de Europese norm EN 50575, dit gebeurd aan de hand van een DoP certificaat. DoP staat voor Declaration of Performance. In het DoP certificaat wordt aangetoond dat de kabels getest zijn volgens de brand- en testmethode die voorgeschreven staan. Tevens zal de CE-markering worden gebruikt. Producten voorzien van een CE-markering voldoen aan de eisen en waarborgen de veiligheid van de gebruikers.

Gevolgen CPR classificatie

Voor iedereen heeft de CPR classificatie gevolgen, van de fabrikant tot de eindgebruiker. De fabrikanten dienen de kabels te testen en aan de hand daarvan de juiste classificatie toe te kennen. Door een DoP en CE- markering op te stellen kunnen zij dit aantonen. De groothandels en distributeurs van de kabels dienen ervoor te zorgen dat de juiste informatie bij de verkoop worden verstrekt door middel van het DoP certificaat.

De installateurs en de adviseurs dienen aan de hand van de regelgeving de voor- en nadelen maar ook de consequenties voor de eindgebruiken te kennen. Met deze informatie hebben zij de verantwoordelijkheid om de juiste kabel voor installatie te kiezen.

Opmerkingen
Michel Peeters 2023-08-07 09:53:56
Geachte, ik ben op zoek naar een netwerkkabel die CPR classificatie Cca heeft ( netwerkkabel ligt in bundel in een Atex zonering), kunnen jullie me daar mee helpen? Mvg, Michel Peeters
Bjarne 2023-08-07 11:03:23
Goedemiddag, Deze classificatie verkopen wij helaas niet.
Berkenbos 2020-10-22 17:28:38
Mijn zoon werkt in de installatiebranche, dus ik zie hem vaker bezig met verschillende soorten kabels. Ik vroeg mij altijd af als ze allemaal een ander functie hadden. Deze blog heeft mij de juiste uitleg gegeven. Dank je hiervoor.